събота, 22 юни 2013 г.

Исканията на един интернет лумпен

На 43 години съм, компютърен инженер и интернет лумпен. И искам следното:

1. Да знам кой точно е моят народен представител. Под "моят" имам предвид, кой е този, в чието гласуване е акумулиран моят глас. Иначе казано, искам  мажоритарна изборна система.

2. Да знам какво прави моят народен представител в Народното събрание. Използвайки информационната система на парламента да мога да видя моят депутат как е гласувал за даден период от време. В момента информационната система на парламента не дава възможност за справки по депутати, а само по пленарни заседания (http://parliament.bg/bg/plenaryst/ns/50/ID/3605), което прави много трудно извличането на информация за поведението (профилиране) на конкретен народен представител. Средно грамотна компютърна фирма може да изпълни такава добавка в информационната система на парламента за кратко време.

3. Да мога, солидарно с другите избиратели, да сменя моят народен представител, в случай че поведението му не отговаря на заявеното в предизборната кампания. Нямам предвид предсрочни избори, а смяна на конкретен депутат, така както мога да сменя зъболекаря или личния лекар.

4. В случай че избирателната система включва и пропорционален елемент, да се намали прагът за влизане в Народното събрание - така ще има представителство за по-голяма част от хората.

Тези четири прости искания всъщност са механизъм, който от една страна би ангажирал повече гражданите в управленито на страната, а от друга страна следва да намали депутатския произвол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар